OLVASS, OLVASS és OLVASS!

 2011.08.18. 09:55
 
Stephen Krashen 1941-ben született és az angol nyelvészet professzoraként dolgozik a Dél-Californiai Egyetemen 1994 óta. Krashen kortárs nyelvész és a nyelvészet alkalmazott ágával foglalkozik, tehát érdemes átnézni a nyelvtanulásról alkotott elképzeléseit – hasznosak lehetnek a mai nyelvtanulóknak is.
Egyik legfontosabb írása Power of Reading (2004, Az olvasás ereje) címmel várt ismerté. A könyv jókora mennyiségű kutatási eredményt vonultat fel az olvasás hatékonyságát elismerve mind az első, ill. a második nyelv elsajátításánál. Olvasás alatt az író az önkéntes szabad olvasást érti, ami választható anyagokból, nem kötelezően, de hozamos ideig történik (pl.: tanév). Kutatási eredményei szerint az ilyen olvasás:
 
·        Jótékony hatással van a szókincs fejlődésére, mert a szavakat használatban és valós környezetben jeleníti meg.
·        Egyszerre kis adagokban fordulnak elő új kifejezések, amik rendszeresen ismétlődnek az olvasás során.
·        Pozitív hatással van az angol helyesírásra. Hatékonyabb a közvetlen szótanulásnál, magolásnál.
·        Elősegíti a gondolkodás fejlődését, ezzel fejleszti a szövegértési készséget.
·        Fejleszti az írás készséget, amit jelenleg minden nyelvvizsgán mérnek.
·        Javítja a nyelvtani szerkezetek, igeidők helyes megértését és használatát.
 
Tehát, bátorítok minden nyelvtanulót, hogy látogasson el a Kaposvári Megyei Könyvtárba, ahol a British Council könyvei közül csemegézhet. Aki saját könyvre vágyik, annak az Oxford Bookworms sorozat könyvei ajánlom, amik hat nehézségi szintet tartalmaznak. Az Alexandra könyvesboltokban és a www.libri.hu oldalon online megrendelhetőek. Higgyétek el, megéri! Jó olvasást!
 
Tormáné Hosszú Ivett
Angol nyelvtanár
 

Címkék: olvasás angol kaposvár angolul angoltanár idegennyelven

A bejegyzés trackback címe:

https://familynyelviskola.blog.hu/api/trackback/id/tr203162173

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása